Debrecen templom - Templomok Debrecenben - Debreceni templomok - Templom Debrecenben

Főoldal

Templomok

Keresés a weboldalban:

Templomok

Debreceni Református Nagytemplom

 

A Debreceni Református Nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb épülete, mely a belvárosban, a Kossuth tér és a Kálvin tér között található. A templom – 1805 és 1824 között épült klasszicista stílusban – a magyar református egyház jelképe, ezért a várost gyakran „kálvinista Rómaként” emlegetik. Az épület mintegy 1500 m²-es alapterületével az ország legnagyobb református temploma, harangjának mérete is kiemelkedő.

http://www.nagytemplom.hu/

 

Kistemplom


Az 1600 férőhelyes kőtemplomot egy debreceni polgár, Báthory Szabó András adományából kezdték építeni, tetejére 1726-ban rézgomb került. Az épület 1727-ben súlyos tűzkárokat szenvedett, de négy év múlva helyreállították. Különleges, copf-stílusú szószéke 1790-ben készült el, míg orgonáját a XIX. század közepén építette Kiszely István. A tornyot eredetileg hagymaszerű toronysisak zárta, ám 1907-ben a sisakot vihar rongálta meg. Megjavították, ám később a szél egészében ledöntötte a toronytetőt. Az építészek belenyugodva Isten akaratába kupola nélküli, bástyaszerű kiképzést adtak a toronynak. Azóta „Csonka” templomnak is nevezik a Révész tér 2. szám alatt található épületet.

 

Szent Anna Székesegyház

 

Eredetileg plébánia és templom, de 1993-ban székesegyházi rangra emelték a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megalapításával. Az elvesztett nagyváradi székhely helyett lett püspöki székhely. A Szent Anna templom és rendház építése 1721-ben kezdődött. A tervek készítésével, az építés vezetésével a milánói születésű Giovanni Battista Carlonét bízták meg. A nyugodt homlokzatú, torony nélküli barokk temploma 1811-ben tűzvészben megrongálódott, ezért 1834-ben felkérték Povolny Ferencet, hogy a templomot újítsa meg és tornyokat építsen hozzá. Az épület így nyerte el végleges homlokzati kiképzését, kapta meg sisakos, copf-stílusú tornyait.

http://www.szentannaplebania.axelero.net/


 

 

Debreceni programok - Debrecen események - Debrecen eseménynaptár