Debreceni kirándulások - kirándulások Debrecen - Debrecen kirándulás - Kirándulási lehetőség Debrecenben

Főoldal

Kirándulások

Keresés a weboldalban:

Kirándulások

Vekeri-tó | Fancsikai tavak | Gúthi erdő | Erdőspusztai Füvészkert | Erdőspuszták | Látóképi-tófürdő | Hortobágy | M3 Archeopark


Vekeri-tó

 

A 12 hektár vízfelületű Vekeri-Tó Debrecentől mindössze 8 km-re található a Hosszúpályi felé vezető út mellett. A tó közelében lévő kilátóról gyönyörködhetünk Erdőspusztában. A táj értékes növény- és állatvilága védelem alatt áll. A környéken szálláslehetőség, étterem, lovaspálya, szánkódomb, arborétum, tájház és autósmozi biztosítja a kikapcsolódást. A tóparti csónakház büféje egész évben nyitva áll az idelátogatók számára, a parton sátrazási, főzési lehetőség biztosított. A gyermekek az erdei játszótéren szórakozhatnak, a csónakházban horgászbolt is üzemel. A horgászatra ugyan csak a partról van lehetőség, de aki csónakázásra vagy vizibiciklizésre vágyik, a csónakházból kölcsönözhet ehhez szükséges eszközöket.

 

Fancsikai tavak

 

A Vekeri-tó mellett a Fancsikai-tavakon is van lehetőség a horgászásra, a 90 hektáros I. és a 25 hektáros II. víztározó - a tilalmi időszakon kívül - egész évben fogadja a sportág szerelmeseit.

 


 

 

 

 Gúthi erdő

 

Hosszabb túrára a Nyírmártonfalva község igen szép, erdős környezetben nyílik lehetőség, a Debrecentől 30 kilométerre található a Gúthi erdő egy része, ahol egy igen szép vadászház épült. Az erdő igen gazdag vadállományban, ahol található dámszarvas, vaddisznó, őz, nyúl, fácán, fogoly, vadmacska, mókus. A vadászház, mintegy 15 főre étkezés mellett szállást is biztosít.

 

 

Erdőspusztai Füvészkert

 

A Diószegi út és a Panoráma út kereszteződéséből északi irányba haladva az Erdőspusztai Bemutatóházhoz érünk el. A 15 hektáros füvészkert elsősorban fagyűjteményből, lombos, fenyő- és cserjefélékből áll. Az arborétum a különböző földrajzi térségekben őshonos fákat, növényeket tárja elénk angolparkrendszerben. A látogatóknak nem csupán botanikai, dendrológiai és tájképi élményeket kínál, hanem a bemutatóház kiállításai révén a népi életmóddal, gazdálkodás emlékeivel, botanikai, rovartani, madártani ritkaságaival és régészeti leleteivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. A bemutatóház állandó kiállítása "Élet az Erdőspusztán" címmel egész évben megtekinthető.

 

Erdőspuszták

 

A Debrecentől 10 km-re található Erdőspusztákat megközelíthetik az erdei kisvasúttal (Zsuzsi vonattal), autóbusszal és kerékpárral. A Zsuzsi vonattal Debrecentől távolabbi területekre is eljuthatnak, és szinte minden állomásnál valami értékessel ismerkedhetnek meg, hiszen a vonat a Dél-nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain fut keresztül. Végállomása a Hármashegy. Innen indulva a kisebbek, fáradékonyabbak rövidebb sétát, a nagyobbak 19 állomáshelyes, hosszabb, változatosabb túrát tehetnek. Az Erdőspusztákon egykor a legnagyobb kiterjedésűek a gyöngyvirágos tölgyesek voltak. Ma már csak kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg, Pacon, Bánkon, Cserén, Martinkán és Halápon. Kora tavasztól késő őszig számos botanikai élménnyel térhet innen haza a kiránduló. Ezeknek az erdőknek az emberi civilizációtól kissé távolabb eső vidékein több botanikai ritkaságot tartunk nyilván. A változatos növényvilág változatos állatvilág kialakulását és életfeltételeit biztosítja. A rövid időre ide látogatók számára azonban a madárvilág gazdagsága a legfeltűnőbb. Az emlősök közül gyakori a vaddisznó, az őz, a nyúl és a róka. A kirándulóhely legkiemelkedőbb pontján, 157 méteres tengerszint feletti magasságon kilátó épült, alatta szánkópálya ad örömöt a gyerekeknek.

 

Látóképi-tófürdő

 

A Debrecentől 10-12 km-re található tónál a szabadstrandolás szerelmesei hódolhatnak kedvtelésüknek. A tó partján játszótér, strandröplabda és futballozási lehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat. Megközelíthető: autóbusszal (balmazújvárosi menetrend szerinti járattal), vonattal, személygépkocsival.

 

 

 

Hortobágy

 

A Hortobágy a Hajdúság peremétől a Tiszáig terjedő 115 négyzetkilométeres szikes, füves pusztaság, Európa legnagyobb összefüggő pusztája. Debrecentől autóval a 33-as úton 45 perc alatt érhető el. Természeti értékei, növény- és állatvilága megőrzése érdekében 1973. január 1-jén nemzeti parkká nyilvánították. Az ENSZ 1979-ben a Hortobágyi Nemzeti Parkot bioszféra-rezervátummá minősítette. A területén található mocsarak és halastavak a madarak fészkelésének és vonulásának európai jelentőségű helyszínei. Eddig 342 madárfaj előfordulását regisztrálták a Hortobágyon, melyből 152 fészkel is a nemzeti parkban.

 

Láthatunk a vidéken rackajuhot, szürkemarhát, mangalicát, illetve nóniusz lovat is. A nemzeti park védett növény- és állatvilágának megismerését négy bemutatóterület és tanösvények segítik. Akik a Hortobágy csodálatos madárvilágát szeretnék közelebbről megismerni, szervezett túrákat tehetnek a környéken. A túrák során a résztvevők megismerhetik Hortobágy jellegzetes tájait, s a terepen töltött idő lehetőséget nyújt az állat-, illetve a növényvilág tanulmányozására is

 

Látnivalók: Hortobágyi csárda, Hortobágyi Galéria, Pásztormúzeum, Körszín, Epona lovasfalu, Kilenclyukú kőhíd.

 

Rendezvények: július első hétvégéjén rendezik a Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapokat, augusztus 19-20-án pedig a Hortobágyi hídivásárt.

 

M3 Archeopark

 

Az M3-as autópálya Polgár leágazásánál található az M3 Archeopark. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban az érdeklődők régészeti és tájtörténeti kiállítás megtekintésével megismerkedhetnek az Észak-Alföld páratlan élő- és növényvilágával, az Európában egyedülálló újkőkor házzal, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, a térség kulturális örökségével, kultúrtörténeti értékeivel, megtekinthetik az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.

 

A tájtörténeti és régészeti kiállítás megtekintése mellett a parkban az alábbi szolgáltatásokkal várják a kedves vendégeket:

  • Főzési, bográcsozási, grillezési lehetőség baráti társaságok, vállalatok, szervezetek számára
  • Sport és szabadidős programok: foci, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, röplabda
  • Lovaglási és horgászási lehetőség
  • Állatsimogatás
  • Gyermekjátékok - játszótér
  • Kemencében és lávakövön készült tájjellegű ételek
  • Igény esetén csoportok részére kézműves foglalkozásokat tartunk, idegenvezetést biztosítunk

Előzetes egyeztetés alapján konferenciák, képzések, szakmai találkozók, családi és vállalati rendezvények, osztálykirándulások szervezése és lebonyolítása.

www.m3archeopark.hu

Tel/fax: (52) 573-082

Debreceni programok - Debrecen események - Debrecen eseménynaptár